EEN KORTE UITLEG

Aan de slag met je uitdaging!

Heb je al een idee voor de aanstaande markethon? Met de Brainstorm tool genereer je een heleboel ideeën voor deze middag, in slechts 15 minuten. Het maakt gebruik van bewezen methodes die tot meer en betere ideeën leiden en waarbij je veel zelfstandig werkt. Hieronder een korte uitleg zodat je snel aan de slag kan!

“Ik ben verbaasd over de hoeveelheid ideeën die we in 15 minuten konden bedenken via deze tool en hoe bruikbaar ze zijn."

Dhr. De Wit (Olympia College)

“Brainstormen is een ongeschikte vorm om een groep tot betere ideeën te laten komen. Mensen blijken in hun eentje meer en betere ideeën te bedenken.”

Richard Engelfriet (Algemeen Dagblad)

Quick Start

De brainstormsessie

Starten met wie wil de brainstormleider zijn? Als dat is besloten, maakt die leider een brainstorm aan via zijn account op app.15minutenbrainstorm.nl. Het liefst op een laptop, zodat deelnemers hierop straks eventueel kunnen meekijken. Vul de volgende velden in:


Uitdaging
Waar ga je over brainstormen? Formuleer die uitdaging. Bijvoorbeeld: "Hoe brengen we op een vernieuwende manier product x onder de aandacht bij millennials (via social media)?". Deze vraagstelling nodigt uit om met creatieve ideeën te komen en is specifiek. Een uitdaging zoals: “Hoe geven we meer aandacht aan onze producten?” is niet afgekaderd genoeg.

Omschrijving
Vul zo nodig extra contextuele informatie in die mensen nodig hebben om de uitdaging te begrijpen. Bijvoorbeeld: budget, locatie of de reden waarom we hierover brainstormen.

Brainstorm taal
Is de laptop van de brainstormleider ingesteld op Engels, maar wil je als team in het Nederlands brainstormen? Pas de taal van de app dan aan. Dit is noodzakelijk voor het juist verwerken van de ideeën.

Deelnemers uitnodigen

De leider kan nu de deelnemers uitnodigen voor deze brainstorm door in de app hun e-mail in te vullen en op "uitnodigen" te drukken of door de url te kopiëren en rond te sturen via WhatsApp bijvoorbeeld. De brainstormleider kan zien wie er deelnemen. Als iedereen de uitnodiging heeft geaccepteerd, kan de leider de sessie starten.

Brainstormen

De brainstorm bestaat uit vier rondes: Divergeren, Groeperen, Convergeren en Stemmen.


Divergeren
In de eerste ronde bedenkt ieder voor zich, 5 minuten lang, zoveel mogelijk ideeën. Vul elk idee apart in en druk daarna op ‘verstuur’ of gebruik de ‘enter-toets’. Het gaat om kwantiteit, niet kwaliteit.


Groeperen
In de tweede ronde groepeer je als team de vergelijkbare ideeën. Een machine learning algoritme suggereert alvast wat groepen. Ook kijkt het algoritme van tevoren of er dubbele ideeën zijn. Geef namen aan de groepen en maak eventueel extra groepen aan. De brainstormleider kan ideeën van groep naar groep slepen. Overleg samen welke ideeën bij welke groep passen. Als iedereen tevreden is met de groepering kun je door naar de volgende ronde door op de knop rechts bovenin te klikken.


Convergeren
In de derde ronde bedenkt elk teamlid drie nieuwe, kwalitatieve ideeën. Laat je hierbij inspireren door de uitkomst van de vorige ronde. Maak bijvoorbeeld combinaties van groepen en ideeën of bedenk iets geheel nieuws.


Stemmen
Welk idee vind je het beste? In de laatste ronde krijgt elk teamlid vijf stemmen om te verdelen. Geef je voorkeur bijvoorbeeld op basis van creativiteit of haalbaarheid. Als meerdere ideeën hetzelfde zijn, stem dan op het idee dat het beste is beschreven.

Klaar!

Uiteindelijk wordt een top drie van ideeën gegeven en krijg je een samenvatting van de hele brainstorm via PDF in je mail. Met welke ideeën ga je aan de slag? Of wil je nog een keer brainstormen over één van de ideeën om die nog verder uit te werken?


Vragen en Feedback

We zijn benieuwd hoe de brainstorm is gegaan. We horen het graag. Of misschien heb je vragen of feedback? Stuur een e-mail naar info@bewustmakers.nl en we helpen je graag.

Tips